De beste zangcoaches veranderen NIET je eigenheid - 1+1=3!
De stem- en/of zangcoach stuurt waar nodig bij, adviseert en nog belangrijker: inspireert!
Onder een schilderij in een museum hangt vaak hooguit een kaartje ter grootte van een ansichtkaart met daarop de titel van het werk, de naam van de maker en de periode waarin het werk is gemaakt. Meer niet. Een beschrijving van hoe je het werkt dient te ervaren ontbreekt. Het staat je vrij om het een mooi werk te vinden, of niet. Het werk kan je raken, gevoelens oproepen en ervoor zorgen dat je je verder gaat verdiepen in het werk en mogelijk ook in de maker ervan.
Train bewust
Zangmethodes en zangcoaches die precies beschrijven wat je moet doen (en vooral niet mag doen...) trainen de factor creativiteit niet bewust. Hetgeen waarmee je je als vocalist onderscheidt. Door niet te vermelden dat een methodes vaak slechts één benadering betreft maken ze zodoende 13 in een dozijn performers van vocalisten. De training van eigenheid en zelfbewustzijn ontbreekt, waardoor de intentie van de performance ook niet aanwezig is en het plezier van zingen ook niet onderstreept wordt!
De beste stem- en zangcoaches gaan juist uit van jou jou maakt! Aan de hand van jouw wensen, vragen en ambities. Zij doen dit naar aanleiding van je huidige kennis en kunnen, en bepalen samen met jou een strategie die je direct een duidelijk inzicht geeft hoe jij stappen kunt gaan zetten. Die te nemen acties leiden vervolgens tot vooruitgang. Put in the work! 1 (jij) + 1 (je zangcoach) = 3!
Een goede zangcoach kan je uiteraard ook helpen om meer inzicht te geven in de technisch te verbeteren punten wanneer je dit zelf lastig vindt. En ook wanneer je jezelf onnodig klein houdt kan een een geschikte zangcoach je de juiste sturing geven om op comfortabele afstand buiten je comfort-zone te werken aan je stemgebruik!
Voor mij als stem- en zangcoach is het geven van stemtraining, en van zangles, het geven van de juiste tools aan vocalisten zodat zij deze verandering(en) op korte termijn positief kunnen ervaren en vervolgens zelf eigen kunnen maken. De vocalist blijft de schilder, diegene die de koers bepaalt. We zorgen dat het palet goed gevuld blijft met diverse opties en mogelijkheden, en zullen misschien hier en daar eens een nieuwe tint voorstellen/introduceren. Zie tevens de blogpost 'Stemtraining legt focus op 1 palet & bekent geen kleur'.
Techniek is een middel, geen doel
Je traint je stem zodat de mogelijkheden van deze onder alle omstandigheden geloofwaardig zijn te maken. In het begin gebeurt dit bewust, mogelijk met de hulp van een stem- en/of zangcoach. Je bent bewust bezig met technische verbeterpunten en mogelijk ook de instructies uit je lessen.
Door gerichte en regelmatige oefening hoef je er op termijn niet meer over na te denken. Een goede zangcoach kan ervoor zorgen dat je optimaal op de hoogte blijft van je progressie en zo ook sneller een blijvende progressie doormaakt. Hij/zij helpt je om de balans tussen analyse en creativiteit te behouden, zodat je niet te veel in je hoofd blijft zetten en ook stappen blijft maken als performer. Hetgeen je uiteindelijk onderscheidt.
Een goede zangcoach zal daarnaast altijd aan kunnen geven waarom je wat traint! Veel oefeningen betreffen vaak een tijdelijke sound (lees: setting) om de gewenste stemfunctie te trainen. Wanneer je deze setting onder de knie hebt kun je vervolgens de specifieke sound van de oefening loslasten. In de praktijk betekend dit bijvoorbeeld dat die hoge noot uiteindelijk niet zoveel twang nodig heeft als aanvankelijk getraind werd. Niet elke zangcoach geeft dit aan. Al naar gelang je ambities kan dit een remmend effect hebben op je vocal progressie!
Het kan zelf zo zijn dat oefeningen die nu goed voor je werken op termijn een averechts effect kunnen hebben. Aan de zangcoach dus om je dit aan te geven en bij te sturen. Nogmaals: jij bepaalt de koers en de te maken emotionele en artistiek keuzes. Een techniek en/of een zangcoach mag dit nooit voor jou doen!
De mogelijkheden van je stemgebruik zijn na verloop van tijd toegenomen en je stem is beter belastbaar. De technische verbeterpunten van eerder zijn in je systeem gesleten en zijn nu een tweede natuur. De instructies die je eerder kreeg zijn niet meer van belang. En door! Het einddoel is niet je techniek maar een oprechte performance. Techniek faciliteert artistieke keuzes. Train dus ook altijd je creativiteit wanneer je werkt aan je techniek!
Train juist noodzakelijke creativiteit!
Zodra er sprake is van ‘noodzakelijke’ onderdelen binnen een zang- of lesmethode zal de vocalist minder snel geneigd zijn om zijn creativiteit aan te spreken. De zangcoach bepaalt en de vocalist dient te volgen. De performer mag zodoende zelf geen voorstelling meer hebben bij het beoogde geluid en wordt vaak ook (te) afhankelijk van de stem- of zangcoach en zijn of haar training en lesmethode. NEE!
Het kaartje onder het schilderij wordt plots een dik boek met daarin tot in het detail beschreven waarom de schilder welke keuze gemaakt heeft en wat je zodoende als kijker/publiek hiervan moet vinden en erbij moet voelen. Zonde. Het haalt de focus weg bij creativiteit, hetgeen waarmee je je als vocalist je kunt onderscheiden. Hetgeen maakt dat je performance aankomt, of de reden waarom iemand een kaartje koopt voor een show, of besluit zich verder te verdiepen in een artiest. Train dus juist ook altijd de noodzakelijke creativiteit!
Hoe train je je creativiteit?
Hieronder volgen een aantal voorbeelden hoe jij je creativiteit kunt betrekken bij je technische oefeningen.
1. Improviseer!
Een belangrijk factor die bijdraagt aan je creativiteit, en het ontdekken van jezelf als vocalist en performer, kan improviseren zijn. Hier volgen een aantal improvisatietips.
Laat de behoefte om perfect te zijn los. Perfectie is saai en daarnaast een onmogelijk doel om na te streven. Improvisatie kan je helpen om perfectie los te laen. Improvisatie kan spontaan zijn en is niet competitief. Neem jezelf niet te serieus, lach wanneer je je ongemakkelijk voelt en laat zelfkritiek los. Je zult merken dat je techniek hierdoor nog sneller zal verbeteren!
De kern van muzikaliteit is luisteren. Luister meer dan je zingt, oordeel niet (te snel) en imiteer geluiden. Zelfs het ritme van een gesprek of van een regenbui kan inspiratie zijn. Op YouTube zijn talrijke voorbeelden van gratis tracks en beats te vinden die je kunt gebruiken ter inspiratie en om over te improviseren.
Durf buiten de gebaande paden te gaan. Zing de eerste paar noten van een nummer dat je hebt ingestudeerd, verlaat dan de melodie en verzin je eigen midden en einde.
Denk niet te moeilijk. Improvisatie is spelen wat je op dat moment voelt. Ben moedig en vertrouw op jezelf.
“Good artists borrow, great artists steal.”
Pablo Picasso
Bestudeer je idolen. Leer de songs van je favoriete vocalisten in verschillende genres. Besteed aandacht aan hun gebruik van frasering, ritme en dynamiek. Het hoeft niet exact te zijn, resultaten zullen met de tijd komen. Een goede zangcoach zal je ook altijd kunnen helpen met de keuze van het juiste repertoire.
Zoals bij elke (motorische) vaardigheid is regelmatig en kort oefenen van cruciaal belang. Hoe meer je oefent met improviseren, hoe sterker je intuïtie zal groeien en hoe zelfverzekerder je zult zijn. Oefen vaak, maar kort!
2. Maak fouten!
Jazeker, dat lees je goed: maak fouten! Succes ontstaat door fouten te maken. Alleen mensen die durven, proberen en volharden, voltooien taken en behalen succes in het door hen gekozen vakgebied. We zijn echter geprogrammeerd om fouten juist te vermijden en op safe te spelen. Dus: durf fouten te maken!
Het is zo comfortabel om passief te zijn, geen moeite te doen en vast te houden aan het bekende en bekende. Door dit te doen bereiken we echter niets van waarde en laten we invloeden van buitenaf ons leven vormgeven. Durven, nieuwe dingen proberen en veranderingen aanbrengen, lijkt intimiderend. Het is comfortabeler en lijkt veiliger om op dezelfde plaats en in dezelfde situatie te blijven, zelfs als je eronder lijdt.
3. Bewust verkeerd trainen
Het kan ook werken om een oefening met opzet 'verkeerd' te doen. Zo kom je er mogelijk nog sneller achter wat het gewenste effect is van de oefening. Je wilt jezelf natuurlijk geen verkeerde gewoontes aanleren. Maar door bewust een oefening 'verkeerd' te doen leer je nog beter je stem en je lichaam aan te voelen.
Natuurlijk wil je hierbij nooit je stem onnodig belasten en moet de oefening alsnog gemakkelijk aanvoelen. Zingen en spreken moet altijd goed aanvoelen. Door een oefening echter bewust minder optimaal te ervaren, in vergelijking met het eerder waargenomen gewenste effect, wordt je nog zelfbewuster en vergroot je de kans om jezelf bij te sturen!
“When you want to be good at something, you must first be willing to be bad at it.”
Unknown
Tot slot
Een one-size-fits-all aanpak en/of model om je stem te trainen bestaat niet en is ook niet zo interessant als je echt stappen wilt zetten. Elk lichaam is anders gebouwd en elk persoon heeft zijn eigen wijze van zichzelf iets eigen te maken en zijn eigen kijken op creativiteit! De methode betreft slechts een perspectief gebaseerd op een aantal stemmen. Het onderzochte stemgebruik betrof stemmen die de stemonderzoekers goedachtte om te onderzoeken en in kaart te brengen.
Niet elke zangcoach zal het hiermee eens zijn en dat is prima natuurlijk. Ieder zijn of haar visie en aanpak. Kies een zangcoach waarmee je een klik hebt en die je op korte termijn stappen doet laten zetten naar aanleiding van een helder plan van aanpak. Die stappen moet jij gaan zetten natuurlijk.
Je stem gebruiken betreft een motorische vaardigheid. Net als auto leren rijden. In het begin snappen we vaak niet hoe we het allemaal tegelijkertijd gaan kunnen! Door gerichte en regelmatige oefening verandert een gerichte oefening/les in een tweede natuur en hoef je er niet meer over na te denken. Sterker nog, erover nadenken kan dan juist wel eens tegenwerken! Kies een stem- en/of zangcoach die je elke les weer meer inzicht, kennis en kunde geeft wanneer je echt ambitieus bent. Precies: 1+1 = ...
Onze aanpak
Creativiteit en lol zullen altijd een belangrijk onderdeel zijn van onze stemtrainingen en zangcoaching. Alleen door ook je creativiteit op een plezierige manier te trainen ontwikkel je je volledige potentieel en zelfbewustzijn als vocalist en als performer.
We zijn er niet om te oordelen en ook niet om je hand vast te houden. Op een opbouwende en positieve manier inzicht krijgen in waar het technisch aan schort dat is waar we je met plezier bij helpen. Jij bepaalt de koers op voorhand en jij dient de betreffende actie zelf te ondernemen wil je echt verder komen. Just do it and have fun while doing it!
Wij helpen je graag en met plezier bij het vinden van de voor jouw stem op dit moment best geschikte aanpak. Altijd naar aanleiding van jouwen wensen, vragen en ambities én altijd in overleg. Elke les stellen we de koers indien nodig wat bij, geven we nieuwe input en krijg je inzichten in het vervolg van jouw vocale en creatieve reis.
Ook zijn we beschikbaar tussen lessen door om te overleggen en om je progressie te monitoren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van korte filmpjes (bijvoorbeeld via WeTransfer) of audiofragmenten die je ons toestuurt. Geen moeten (want dat zou het plezier en je focus kunnen remmen), maar een effectieve en aanvullende optie voor zij die dit willen.
Lesafspraken inplannen
Ben je een nieuwe leerrling? Dan plannen we graag een (gratis) online kennismakingsgesprek van 15 minuten met je in. Tijdens deze gratis online sessie kun je al je vragen stellen en krijg je een beeld van onze aanpak. Lesafspraken plan je vervolgens gemakkelijk in via onze online agenda, of per mail. Ook dit kunnen we bespreken tijdens in je introductiegesprek.
Heb je nog vragen over het trainen van je stem, het trainen van creativiteit, of over onze aanpak? Of misschien heb je een voorstel voor een onderwerp van een aanstaande blog? Of ben je zelf stem- en/of zangcoach en op zoek naar verdieping van je kennis en lesaanpak? Ik ben erg benieuwd en hoor graag van je!