Zelfvertrouwen, 1:1 gelinkt met de stem!
Zelfvertrouwen & Zelfbewustzijn, 1:1 gelinkt met de stem
Op bovenstaande afbeelding zie je de nervus vagus: de langste, meest complexe en krachtige zenuw in ons lichaam. Deze zenuw verbindt de hersenen met de belangrijkste systemen van het lichaam (waaronder ook de aansturing van de stemplooien) en andersom. Door stimulatie van de nervus vagus worden we zelfbewuster en neemt ons zelfvertrouwen toe.
De verbinding tussen lichaam en geest
De nervus vagus is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de verbinding tussen lichaam en geest. Dit vanwege zijn rol als bemiddelaar tussen denken en voelen. Zodoende speelt deze zenuw een belangrijke rol bij de regulatie van onze emoties, sociale connectie en angstreactie.
De nervus vagus maakt onderdeel uit van het parasympathisch zenuwstelsel en heeft zodoende een zeer interessante en belangrijke taak. Hoe meer deze zenuw gestimuleerd wordt, hoe gemakkelijker het wordt om je 'vecht- of vlucht'-reactie (die wordt aangestuurd door het sympathische zenuwstelsel) de baas te zijn in tijden van stress. Een belangrijke eigenschap voor het opbouwen van zelfvertrouwen.
Een aantal overige belangrijke verantwoordelijkheden van de nervus vagus zijn onder andere:
De nervus vagus helpt je te ontspannen en om stress en angst te bestrijden
De nervus vagus helpt ons te genieten van een gevoel van welzijn
De nervus vagus stimuleert de spieren in de keelholte (waaronder het zachtgehemelte!)
De nervus vagus houdt de ademhaling onder controle
De nervus vagus stimuleert de productie van oxytocine: een hormoon dat je een blij en gelukkig gevoel van binnen geeft
Waarom zingen gelukkig maakt
Omdat de nervus vagus in verbinding staat met de stemplooien stimuleert specifiek stemgebruik, waaronder zingen, de zenuw en zijn overige functies. Naast spreken en zingen kunnen we met onze eigen stem dus ook de nervus vagus stimuleren. Zodoende wordt onze (mentale) gezondheid, waaronder ons zelfvertrouwen, onze spijsvertering en ons welzijn verbeterd!
Zingen helpt vitale functies reguleren
Onderzoek toont aan dat een veerkrachtige nervus vagus je lichaam sterker maakt in het reguleren van je vitale functies. Het kan dus een grote invloed hebben op veel van onze grote volksgezondheidsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn hart- en vaataandoeningen, maar ook depressies en stress gerelateerde psychische aandoeningen.
Zingen, neuriën en gorgelen zijn geweldige manieren om de nervus vagus te stimuleren! Dit omdat de spieren van onder andere de stemplooien, en die van het zachte gehemelte, zijn verbonden met de nervus vagus. Door de zenuw te stimuleren trainen we de zogenaamde ‘vagale tonus’.
Wat betekent deze ‘vagale tonus’?
Het klinkt ingewikkelder dan het is. De tonus betekent in dit geval niets meer dan de veerkracht die de zenuw aankan. De vagale tonus is de sterkte van de vagusreactie en kan onder andere worden bepaald door de hartslag te meten.
Wanneer je inademt klopt je hart sneller om het lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien. Wanneer je uitademt vertraagt de hartslag weer. De nervus vagus reguleert onder andere deze mate van deze verandering. Hoe groter het verschil tussen het aantal hartslagen, hoe hoger de vagale tonus (veerkracht) dus! Het mooiste is: je hebt hier zelf dus duidelijk invloed op!
Waarom is de vagale tonus zo belangrijk?
Mensen met een veerkrachtige nervus vagus:
Kunnen gemakkelijker ontspannen
Beschikken over een sterker immuunsysteem, omdat deze nervus vagus de ontstekingsreactie van het lichaam reguleert
Hebben een beter emotionele veerkracht
Hebben meer invloed op hun vitaliteit
Leren sneller en maken zich sneller iets eigen
Ontwikkelen een sterk zelfvertrouwen en zelfbewustzijn
Dit laatste leidt tot meer compassie en empathie, wat leidt ook tot meer creativiteit. Van creativiteit is weer aangetoond dat het de veerkracht verhoogt. Als laatste hangt een toename van veerkracht samen met moed en het uiten van wilskracht.
Toename zelfvertrouwen en zelfbewustzijn door zingen
Door te zingen wordt de vagus nervus geactiveerd en ben je sneller in staat om in stressvolle situaties te schakelen. Hierdoor wordt je zelfbewuster qua vecht-of-vlucht respons en ontwikkel je je zelfvertrouwen. Jij bent en blijf de baas!
Zelfvertrouwen is sterk gerelateerd aan hoe je kijkt naar en reageert op de dingen die in je leven gebeuren. Hier volgen een aantal aanvullende suggesties voor het opbouwen van meer zelfrespect en zelfvertrouwen tijdens het trainen van je stem:
Praat positief tegen jezelf - de belangrijkste woorden die je ooit zult horen zijn de woorden die je tegen jezelf zegt. Behandel jezelf als je beste vriend. Wees ondersteunend, vriendelijk en begripvol. Wees niet streng voor jezelf als je een fout maakt tijdens het oefenen.
Daag negatieve ‘zelfpraat’ uit - stop elke keer dat je jezelf bekritiseert en zoek naar objectief bewijs dat de kritiek waar is. (Als je denkt dat je niet objectief kunt zijn, vraag dan een vertrouwde vriend om hun mening.) Je zult merken dat de meeste van je negatieve zelfgesprekken ongegrond zijn.
Vergelijk jezelf niet met anderen - erken dat iedereen anders is en dat elke stem uniek is en gehoord mag worden.
Erken het positieve - wijs complimenten bijvoorbeeld niet af door prestaties af te doen als ‘dom geluk’, of door positieve eigenschappen te negeren.
Waardeer je speciale kwaliteiten - herinner jezelf elke dag aan je goede punten. Maak een lijst en verwijs er vaak naar. (Mocht je dit moeilijk vinden, vraag dan een vertrouwde vriend om je te helpen bij het opstellen van de lijst.)
Vergeet het verleden - concentreer je op het hier en nu in plaats van oude pijn en teleurstellingen opnieuw te beleven.
Stop met je zorgen te maken - 'zorgen' is simpelweg piekeren over de toekomst. Accepteer dat je de toekomst niet kunt zien of veranderen en probeer je gedachten in het hier en je te houden.
Wees assertief - communiceer je behoeften, wensen, gevoelens, overtuigingen en meningen op een directe en eerlijke manier aan anderen.
Houd een 'vocal journal' bij - het kost inspanning en focus om onbehulpzame gedachten en gedragingen te vervangen door opbouwende varianten. Gun jezelf de tijd om de nieuwe gewoontes aan te leren. Houd een dagboek of dagboek bij om je voortgang in kaart te kunnen brengen en te monitoren.
Hoe je de vagale tonus verder nog kan verbeteren
Naast zingen volgen hier nog 5 verschillende manieren waarop we de nervus vagus kunnen stimuleren om zo de vagale tonus te verbeteren en tegelijkertijd ook onze stem een plezier te kunnen doen!
1. Blootstelling aan kou
Onderzoek toont aan dat blootstelling aan kou de cholinerge neuronen, die deel uitmaken van de zenuwbanen van de nervus vagus, activeert en de nervus vagus stimuleert. Koude douches zijn de gemakkelijkste manier om dit toe te passen. Op de site van Wim Hof lees je uitgebreid over de voordelen van blootstelling aan kou. Hieronder een filmpje ter introductie van Wim Hof.
2. Diepe, langzame ademhaling
Diafragmatische ademhaling, dat wil dus zeggen: buikademhaling. Je moet ervoor zorgen dat terwijl je inademt, je buik en je rug kunnen uitzetten. Door jezelf te omhelzen tijdens het inademen zul je deze expansie goed kunne voelen. De sleutel is een langzame ademhaling met een lange uitademing.
Naarmate je vordert met deze ademhalingsoefening, des te langzamer de uitademing, des te meer je de nervus vagus stimuleert en ook de ontspanningsreactie creëert die we zoeken.
3. Meditatie
Meditatie is een geweldige manier om de vagale toon te verbeteren, je stressreactie te verminderen en je opmerkzaamheid na verloop van tijd te verbeteren. Er zijn geweldige apps beschikbaar die verschillende meditaties aanbieden, waaronder:
4. Massage
Zorg ervoor dat je regelmatig wordt gemasseerd of zelfmassage uitvoert om de vagale activiteit te versterken en de vagale tonus te verbeteren. Voetreflexologie is een geweldige manier om de nervus vagus te stimuleren. Een aantal voorbeelden voor wat betreft zelfmassage vind je in de blogpost 'Hoe pas je zelfmassage oefeningen toe'.
5. Beweging
Beweging is een krachtige manier om je vagale toon te verbeteren, meer verbonden te zijn en je gevoel van geluk te vergroten. Ook tijdens het trainen van je stem is beweging van toegevoegde waarde. Meer hierover in komende blogposts.
Tot slot
Dit waren een aantal verschillende manieren waarop je de vagale toon kunt verbeteren. Om er zodoende voor te zorgen dat je meer verbonden bent met de wereld en je fysieke en mentale welzijn verbetert. Dit geldt ook voor je zelfvertrouwen!
Zingen stimuleert dus de meest complexe zenuw in ons lichaam, wat voor tal van overige voordelen zorgt. Zo doet zingen ons zelfbewust toenemen. We worden bewust(er) van wie we zijn als persoon en wat we te zeggen hebben als vocalist en als performer. Zingen, en vooral ook zangles, kan soms ook best confronterend zijn. Vooral omdat het een coördinatie betreft die aangeleerd en geconditioneerd dient te worden om over een betrouwbare stem te kunne beschikken.
Zoek een coach bij wie je je op je gemak voelt. Een coach die werkt met opbouwende en positieve feedback in een omgeving waar je je veilig voelt en welke uitnodigt om te ontdekken. Dit is de meest effectieve manier om te leren. Door samen gericht je stem te trainen neemt je zelfvertrouwen als zelfbewuste performer toe. Dit zelfvertrouwen hebben we nodig voor een zelfbewuste en oprechte performance!
Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande blog post? Neem direct contact op via de contactpagina op deze site.
Wil je graag een zangles inplannen? Dit kan gemakkelijk via de online agenda, of stuur ons een mailtje. We kijken ernaar uit om samen jou je stemgebruik naar een hoger plan te tillen!