Hoe het komt dat je eigen stem voor jou anders klinkt

Hoe het komt dat je eigen stem voor jou anders klinkt.

Jezelf voor het eerst terughoren op een opname - 'Is dat mijn stem?!'

Je ervaart je eigen stem altijd anders, zing dus op gevoel!

Waarom klinkt onze eigen stem toch zo anders wanneer we deze zelf horen, bijvoorbeeld op een opname? Dit komt doorat je het geluid van je eigen stem op twee verschillende manieren hoort! Dit bepaald mede mijn aanpak als stemcoach.

Als we onze stem trainen, trainen we een instrument dat we niet met het blote oog kunnen zien en ook niet kunnen aanraken. Daarnaast is de hoorbare gewaarwording van je eigen stem wanneer je deze gebruikt ook nog eens anders. Dat vergt nogal wat overgave en vertrouwen dus wanneer we besluiten om de stem te gaan trainen!

Waarom klinkt je eigen stem voor jou anders wanneer je deze zelf hoort

Je neemt je eigen stem voor ongeveer 20% waar via de trillingen die via de lucht je trommelvlies bereiken. Dit is zoals andere mensen onze stem waarnemen. Daarnaast neem je jouw eigen stem voor de resterende 80% waar via de trillingen die ons binnenoor bereiken via de bot- en spierstructuur van je lichaam.

Door je stem te versterken met een microfoon krijg je tijdens het zingen een beter beeld van je eigen stem in het echt klinkt!

Door je stem te versterken met een microfoon krijg je tijdens het zingen een beter beeld van je eigen stem in het echt klinkt!

Maar terwijl deze trillingen door het bot reizen, spreiden ze zich uit en worden zodoende lager in toonhoogte, waardoor je een verkeerd gevoel van het laag in je stem krijgt! Als je dan vervolgens een opname van je stem terughoort, klinkt deze duidelijk hoger.

Greg Foot legt in onderstaande filmpje uit waarom onze eigen stem anders klinkt wanneer we deze zelf horen.

Why does your voice sound different on a recording? | Bron: BBC Earth Lab YouTube

Omdat je zelf je eigen stem dus niet nauwkeurig kunt horen is het belangrijk om niet te kritisch te zijn voor hetgeen je terughoort tijdens het zingen. Simpelweg omdat dat niet de daadwerkelijke klank op dat moment betreft. Vandaar dat ik ook altijd aanraad om je lessen op te nemen. Zodoende kun je achteraf nog eens terugluisteren hoe het echt klonk!

Zing op gevoel en NIET op klank

Daarnaast is het belangrijk om dus niet op klank te zingen, of hier mee bezig te zijn tijdens het zingen. Dit maakt ons namelijk weer te gefocust op hetgeen misleidend en niet nauwkeurig is. We trainen een instrument dat je niet zonder camera of scan kunt zien en wat je daarnaast ook niet voelt!

Leer jezelf aan om juist op gevoel te zingen! Voelt het goed als zingt? Dan klinkt het waarschijnlijk ook zo. Voelt het geknepen, of geforceerd? Dan klinkt het waarschijnlijk ook zo! Waar voelde je dat het geluid vandaan leek te komen? Dit gevoel kan helpen bij het 'plaatsen' van het geluid!

We voelen de resonantie

Ons stemgeluid wordt versterkt door ons spraakkanaal, het totaal aan holtes dat zich boven onze stemplooien bevindt. Een soort van je eigen interne badkamer zeg maar. Een lage noot wordt met name laag in de keel versterkt. Deze trillingen ervaren we onder andere in onze borst omdat de luchtpijp meetrilt. Vandaar de term borststem, wat in feite niks met onze borst te maken heeft!

Doordat de luchtpijp meetrilt wanneer we een lage noot produceren en we dit ervaren in onze borstkas is de naam 'borststem' ontstaan. Deze akoestische sensatie kan ons verder helpen om onze stem aan te voelen en onze oren minder verantwoording te geven.

Je stemgeluid wordt versterkt in het spraakkanaal. De trillingen die hier ontstaan trillen door naar je binnenoor, wat een vertekend beeld geeft van je eigen stem!

Je stemgeluid wordt versterkt in het spraakkanaal. De trillingen die hier ontstaan trillen door naar je binnenoor, wat een vertekend beeld geeft van je eigen stem!

Ondanks dat de meeste termen (borststem, kopstem, mix-stem) niets met het betreffende stemgeluid te maken hebben kunnen we ze toch efficiënt inzetten. De akoestische gewaarwording zal altijd hetzelfde blijven en kan ons dus helpen zelfverzekerder te worden over ons stemgebruik. Vertrouw op het gevoel en leer hoe welk gebied en welke klankkleur aanvoelt! We helpen je hier graag bij.

Beoordeel jezelf nooit tijdens het zingen

Door te veel op je oren te vertrouwen geeft je dus een verkeerd beeld en een verkeerde voorstelling van je eigen stem en de klank van deze. Simpelweg omdat onszelf niet zo nauwkeurig kunnen horen!

Door (te) kritisch op de klank van je stem te zijn tijdens het zingen is dus totaal zinloos. Het remt onnodig je progressie en bovenal het plezier in het zingen! Durf jezelf te verliezen tijdens het zingen en het performen. Je komt iets brengen als vocalist, niet iets halen. Wie wát vindt ls niet belangrijk.

Gebruik je oren om te voelen

Sommige vocalisten voelen hun stem in hun oren. Dit is top! De plaatsing van de klank, zeker in het hoog, bevindt zich hoog achterin de mond. Dichtbij het oor dus. Wanneer we onze stem in de oren voelen is dus zeker geen slecht iets!

Door je stem aan te voelen, zowel qua inspanning en resonantie (waar lijkt het geluid vandaan te komen), komen ook sneller uit ons hoofd. We beoordelen ons geluid zo veel minder snel en blijven zo langer in het moment, wat onze performance altijd ten goede komt!

Tot slot

Meer vragen over hoe je oren je voor de gek kunnen houden? Of wil je graag een zangles inplannen? We horen graag van je. Contact opnemen kan gemakkelijk via de site. Daarnaast vinden we het ook leuk wanneer je jouw ideeën voor blogposts met ons deelt.

Je eerstvolgende lesafspraak plan je gemakkelijk via deze site in. Dit kan eenvoudig in drie stappen via de online agenda.

Tot snel!

Previous
Previous

Zelfvertrouwen, 1:1 gelinkt met de stem!

Next
Next

Hoe maagzuur stemproblemen kan veroorzaken