Hoe blijf je gefocust - 9 Tips!
Mentaal klaar zijn om te groeien met 100% focus
Vaak krijg ik te horen dat iemand niet zoveel heeft kunnen oefenen als dat ze gewild hadden, gevolgd door een reden. Such is life. Weet dat wanneer je al aan je stem denkt je deze al traint! Vooruitgang op gebied van zang- en stemtraining is 1-op-1 verbonden met je focus en je gedachten.
Deze blog post geeft je onder andere 9 tips om het maximale uit je oefensessies te halen en je focus zo optimaal benut wordt! Daarnaast een uitleg waarom we onze focus en motivatie soms (on)bewust remmen.
Veel voorkomende nadelige gewoontes die je focus en je gedachten in de weg kunnen zitten zijn:
Versnellen bij hoge noten of tijdens lastige passages in een song
Het gebruik van een onnodige mate van spierspanning (ook wel bekend als ‘knijpen’)
Uitspraken als ‘Ik kan het niet...’
Het trekken van gezichten bij het zingen, alsof je wilt communiceren dat je niet houdt van hetgeen je hoort
Helemaal stoppen als je het gevoel hebt dat je het niet goed doet
Waarom wordt onze focus zo geremd?
1. We hebben de neiging om alleen gericht te zijn op het einddoel
Dit betekent dat we ons zo concentreren op het voor ons gewenste einddoel, dat we de weg die ons daar daadwerkelijk zal brengen, uit het oog verliezen. Onze focus werkt zodoende averechts. Om vooruitgang te boeken in stemtraining moeten we ons consequent op de methode richten, ongeacht hoe los deze lijkt te staan van het einddoel.
Een voorbeeld hiervan kan zijn, dat voor een zanger die de neiging heeft om te knijpen eigenlijk zachter zou moeten zingen om de spanning te verminderen en om zo meer flexibiliteit in zijn bovenste registers te ontwikkelen. Het einddoel en de methode zijn twee afzonderlijke dingen en door ons te houden aan een methode kunnen we concrete stappen in de juiste richting nemen.
2. Het leren om je stem anders te gebruiken vereist 'impliciet leren'
Zingen is een zintuiglijke ervaring en het leren om je stem anders te gebruiken vereist 'impliciet leren'. Leren zingen is niet hetzelfde als het leren van feiten. Je kan jezelf niet intellectueel iets opleggen om iets te doen met je stem. Zang- en stemtraining vereist bewustzijn van hoe ons lichaam voelt en beweegt en een goede grip hierop krijgen vergt een geleidelijk proces.
Bij impliciet leren weet de leerling wat te doen om de taak met succes uit te voeren. Hij probeert dingen uit en komt er al doende achter wat wel en wel niet werkt voor hem. Kennis speelt een kleine rol, informatie over het bewegen wordt veelal onbewust verwerkt.
Het is te vergelijken met het volgen van een dieet - het proces kan veel mentale kracht vergen en je zult niet de resultaten zien elke keer als je een koekje afslaat, maar als je volhardt, komt er een moment dat je je realiseert dat je kleding te groot is geworden - je pakt nu die hoge noot die voorheen onmogelijk leek.
3. Zelfbeeld en motorische vaardigheden zijn onlosmakelijk verbonden
Elke keer als we een nieuwe motorische vaardigheid leren, veranderen we ons gevoel van wie we zijn. We kunnen dit beter begrijpen door te kijken hoe baby’s hun eerst de motorische vaardigheden ontwikkelen door hun voeten aan te raken, of door op hun duim te zuigen. Hun anatomie is niet veranderd, maar hun nieuwe motorische vaardigheden hebben hen ertoe geleid om een deel van zichzelf te ontdekken waar ze eerder niet bewust van waren.
Bij elke nieuwe beweging brengen we als het ware in kaart wie we zijn, fysiek en mentaal. Zangtraining vereist dat je geluiden maakt die je eerder niet van jezelf hebt gehoord, en je lichaam (mond, tong, gezicht etc.) verplaatst op manieren die je wellicht normaal niet zou doen. Dit kan in eerste instantie heel raar voelen!
Hoe kan ik dit in acties omzetten die mijn focus helpen?
1. Je overgeven om zintuiglijk te leren
Een manier om meer in overeenstemming te zijn met je lichaam is door middel van de kunst van Mindfulness. Alert en bewust zijn, het is moeilijk, vooral als je de neiging hebt om angstig te zijn, of als je bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je op een andere manier moet denken.
Het is echter bewezen dat zangers die de kunst van Mindfulness beheersen veel beter zijn om spanning in hun eigen stem te corrigeren en daardoor sneller progressie boeken.
2. Vertrouwen. In het proces, in jezelf en in je leraar!
Als je een goede leraar/coach vindt (en bij hen blijft), is de enige reden dat je geen vooruitgang boekt als je de oefeningen die zij je geven niet oefent/toepast, of als je helemaal opgeeft. Er kunnen tijden zijn wanneer je twijfelt of je wel vordert en dit is heel normaal. Onthoud echter dat emoties subjectief zijn en geen accurate meetwaarde zijn van hoe goed je eigenlijk doet.
3. Houd het langer vol door 'zwart-wit' denken te voorkomen
Als je van mening bent dat je iets niet kunt geeft je brein je op termijn vanzelf gelijk en krijgt je focus alsnog gelijk. Negativiteit trekt negativiteit aan. Negatieve gedachten helpen je niet verder en berusten niet op waarheid. Je weet immers pas of iets gaat lukken als je het probeert. Bepaal welke gedachte aandacht verdient.
‘Just Be Yourself, But Be All of You.’
Jack Canfield
Als je een gedachte hebt, zoals 'Ik kan het niet...', of 'Mijn stem is niet goed genoeg...', verander dan de gedachte naar iets realistischer, zoals ‘Ik kan het nog niet doen’ of ‘… bevalt me nog niet aan mijn stem, maar ik werk eraan.’
Negatieve motivatie
Het belangrijk om te weten welke type motivatie jij (on)bewust gebruikt, zodat je dit mogelijk in je voordeel kunt wijzigen.
Een negatieve motivatie kan zeker helpen. In ieder geval voor een bepaalde tijd. Heeft iemand je verteld dat je niet kunt zingen? Heeft iemand heeft je verteld dat je het niet 'haalt'? Is er ooit iemand erg kritisch tegen je geweest? Dit kan een wervelwind van emoties opwekken die vastberadenheid en een ‘ik zal jou eens even bewijzen dat je ongelijk hebt’ houding opbouwen.
En negatieve motivatie werkt in het begin, het zal je op weg helpen. Veel mensen zijn enorm succesvol in het leven geworden vanuit een negatieve gebeurtenis in hun leven. Het probleem is dat het altijd op een gegeven moment opraakt - hier is waarom.
Laten we zeggen dat iemand ooit tegen je zei: 'Ik denk niet dat je ooit in een muzikale carrière zult opbouwen!’. Goed, daar zou je op kunnen reageren en het zou je veel negatieve motivatie en drive kunnen geven. Maar wat gebeurt er op de dag dat je de Ziggo Dome uitverkoopt? Wat gaat je daarna drijven, aangezien je die negatieve beweging niet meer hebt om je te drijven? De negatieve emoties en pijn zijn nu verdwenen.
Positieve motivatie
Positieve motivatie vervaagt nooit. In plaats van ergens voor weg te rennen (de negatieve motivatie), werk je nu naar iets toe. Een positief beeld en visie op de toekomst. Als je toekomstige doel sterk en krachtig genoeg is, dan zal je positieve motivatie er altijd voor je zijn en zul je lol beleven aan jouw weg succes!
‘You'll see it when you believe it’.
Wayne W. Dyer
9 pointers om het maximale uit je oefensessies te halen
Hieronder een aantal pointers om het maximale uit je oefensessies te halen en om zo gericht en efficient mogelijk je stem te trainen!
1. Weet precies wat je wilt en schrijf je doelen op
Veel mensen bereiken nooit wat ze willen, simpelweg omdat ze nooit helemaal zeker weten wat ze werkelijk willen. Om je verlangens snel te manifesteren, moet je duidelijk zijn wat je precies wilt. Wees kristalhelder zijn over elk detail dat verband houdt met wat je wenst.
Weet waar je beter in wilt worden en koppel hier een doel aan! Onderzoek heeft uitgewezen dat je 42% meer kans hebt om je doelen te bereiken als je ze opschrijft. Het opschrijven van je doelen dwingt je niet alleen om duidelijk te krijgen wat je precies wilt bereiken, maar het helpt je ook om de taken te voltooien die nodig zijn voor je succes.
Maak je doelen SMART:
Specifiek. Wat moet er precies gebeuren?
Meetbaar. Hoe ga je je voortgang volgen?
Attainable (Haalbaar). Is het realistisch/haalbaar?
Relevant. Hoe past het bij het algemene plan of het grotere doel?
Tijdig. Wanneer moet het bereikt zijn?
Maak vervolgens een to-do-list. De items op deze takenlijst kunnen snel oplopen en het kan een uitdaging zijn om de motivatie te vinden om alles te bereiken wat je wilde doen. Het goede nieuws? Studies tonen aan dat het hebben van een geschreven actieplan de productiviteit kan verhogen!
Ben je het zat om te multitasken? Kies dan vergelijkbare taken, groepeer ze op je to-do-list en voer ze één voor één uit. Dit maakt dat de overgang tussen de verschillende taken vloeiender zal verlopen. Je zult merken dat je veel meer gedaan krijgt door niet van de ene type taak naar de andere te springen!
2. Focus: weg met afleidingen
Elimineer afleiding! Hoewel je niet alles kunt wegnemen, kun je je best doen om zoveel mogelijk afleidingen te verminderen of weg te nemen.Minimaliseer mogelijke afleidingen door de computer of TV uit te zetten en je mobiele telefoon in de vliegtuigmodus te zetten.
Begin met de simpele dingen zoals:
Oefen is een rustige omgeving
Schakel meldingen op je telefoon uit of schakel je telefoon helemaal uit
Sluit de deur naar de ruimte waar je oefent
Vertel de mensen om je heen dat ze je een tijdje niet moeten afleiden
Sluit programma's en sociale niet essentiële (media) apps af, als je idee van een pauze van je werk elke 5 minuten Facebook of Instagram checken is, kun je een app overwegen die je sociale media blokkeert.
3. Oefen langzaam, met regelmatige herhalingen en pauzes
Coördinatie wordt opgebouwd met herhalingen, of die nu juist of onjuist zijn. Als je de kwaliteit van de herhalingen geleidelijk aan verhoogt, heb je een grotere kans om ze correct uit te voeren.
Studies hebben aangetoond dat veel topsporters, muzikanten en dansers 50-60 uur per week besteden aan activiteiten die verband houden met hun vak. Velen verdelen hun tijd die ze gebruiken voor effectief oefenen in meerdere dagelijkse oefensessies van beperkte duur.
4. Voorzie je lichaam van de beste brandstof en drink koffie met mate
Probeer magere eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten in evenwicht te houden. Eet vers fruit, groenten, noten of zaden als je honger hebt tussen de maaltijden door en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
Volgens een onderzoek uit 2010 kan het drinken van koffie of andere cafeïne houdende dranken in kleine hoeveelheden een positieve invloed hebben op je concentratievermogen. De sleutel om te profiteren van de cognitief bevorderende eigenschappen van cafeïne is om het met mate te consumeren. Als je er te veel van drinkt, kun je je angstig of nerveus voelen, waardoor je over het algemeen minder goed kunt concentreren en je focus negatief beïnvloed wordt.
5. Zorg voor voldoende slaap
Het niet krijgen van voldoende slaap de meeste nachten van de week kan een negatieve invloed hebben op zowel je korte- als langetermijngeheugen, evenals op je concentratievermogen. De aanbevolen hoeveelheid slaap voor volwassenen van 18 tot 60 jaar is 7 uur of meer per nacht. Oudere volwassenen hebben mogelijk tot 9 uur per nacht nodig.
6. Wees bewust en opmerkzaam
Heeft je geest de neiging om af te dwalen? Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige! Door opmerkzaam te zijn en te herkennen wanneer je aandacht begint af te dwalen, kun je je focus snel terugbrengen naar waar het moet zijn. Bovendien kun je je brein daadwerkelijk trainen om bewuster te zijn door ademhalingstechnieken, meditatie en bewuste bewegingen, zoals yoga, te oefenen.
7. Oefen in je verbeelding: visualiseer!
Wees specifiek en visualiseer je einddoel. Creëer een duidelijk nauwkeurig beeld van alles wat je wilt. Daarna gaat het erom dat je een actieplan opstelt om je daar te krijgen. Mijn baan als coach is niet alleen mensen leren zingen. Het is zoveel meer dan dat. Het helpt mensen hun unieke visie te realiseren.
Het lichaam ziet geen verschil tussen iets wat je daadwerkelijk doet/hebt gedaan, of hetgeen je levendig visualiseert! Een voorbeeld, uit bovenstaande filmpje, naar aanleiding van een onderzoek waarbij 144 basketbalspelers werden verdeeld in twee groepen. Groep A oefende fysiek vrije worpen met één hand, terwijl groep B ze alleen mentaal oefende. Toen ze aan het einde van het experiment van twee weken werden getest waren beide groepen bijna evenveel verbeterd!
'Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited, whereas imagination embraces the entire world, stimulating progress, giving birth to evolution.'
Albert Einstein
8. Leer van je fouten
Perfectie bestaat niet. There, I said it. Gelukkig maar, want perfectie zou betekenen dat we zijn uitgeleerd en dat zijn we gelukkig nooit. Perfectie zou ons saai en voorspelbaar maken. We willen ons blijven ontwikkelen, ontdekken en leren, en kunnen genieten van de reis. Door een gemaakte fout weet je wat je niet wilt en weet je nog beter wat je wel wilt. Leg de focus dus niet op perfectie. Zonde van de energie. Focus daarentegen op groei en je gedachten.
'The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.'
Socrates
Sociaal psycholoog Thomas Curran onderzoekt hoe de druk om perfect te zijn - in onze sociale media feeds, op school, op het werk - een stijging in psychische aandoeningen veroorzaakt, vooral onder jonge mensen.
'Have no fear of perfection - you'll never reach it.'
Salvador Dali
9. Focus op dankbaar
Dankbaarheid zorgt ervoor dat je waardeert wat je al hebt. Wat je vanzelfsprekend vindt, raak je vaak ook snel kwijt. Wees dankbaar, dat geeft een goed gevoel en heeft een enorme aantrekkingskracht op positiviteit. Positiviteit trekt positiviteit aan!
Tot slot: 'Where Focus Goes Energy Flows'
Verandering ontstaat door je focus te richten op het nieuwe in plaats van het oude en bekende te bevechten. We helpen je graag met opstellen en behalen van je (nieuwe) doelen.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog over focus en motivatie? Je stelt ze gemakkelijk via het contactformulier op deze site.
Heb je misschien een voorstel voor een onderwerp voor een toekomstige blog post? Leuk! We kijken uit naar je bericht en motivatie.
Wil je graag een les inplannen? Je lesafspraken plan je gemakkelijk online in via onze agenda. Je ontvangt te bevestiging direct een e-mail in je inbox!
Groet!