FILOSOFIE

Zangregisters

Het onder de knie krijgen van de zangregisters is een onmisbare vaardigheden om de mogelijkheden van je stem ten volste te kunnen benutten. Leren om te belten, te mixen en hoe naadloos tussen borst- en kopstem te kunnen bewegen zijn vaardigheden die worden benadrukt in de lessen zangtechniek.

De meeste vocalisten hebben in bepaalde mate moeilijkheden met de zangregisters. Misschien heeft je stem te weinig power,  toon en body. Kracht in de stem kan worden toegevoegd. Aan de andere kant heeft je stem misschien te weinig bereik, hoge tonen en flexibiliteit. De stem kan gestretcht worden. Of, misschien heb je problemen om verschillende gedeeltes van de je stem te verbinden. De stem kan verbonden worden.

We leren we je de verschillen tussen de verschillende registers. We helpen vocalisten om de registers en resonance gebieden te ontwikkelen en onder de knie te krijgen. We leren je om je stem zo te gebruiken zodat het voelt alsof je altijd met “jouw stem” zingt en niet met verschillende en/of losse stemmen. We coachen onze vocalisten ook om de coördinatie direct toe te kunnen passen op de stijl of muzieksoort die ze graag willen zingen.

Zing op gevoel, niet op klank

Het is voor elke muzikant erg belangrijk om een getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. Echter, wanneer je te bewust en nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren beperkt dit vaak je vocale vrijheden.

Dit is waarom het vaak moeilijk is voor mensen om zichzelf te leren zingen. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goede stelregel is: ”Wanneer het gemakkelijk en vrij voelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed. Wanneer het geknepen en moeilijk aanvoelt, klinkt het waarschijnlijk niet zo goed als je gehoor doet denken”.

De beste vocalisten geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen en wanneer ze hun stem trainen. Ze begrijpen dat het overbewust beoordelen ze beperkt en remt qua stemgebruik. De oefeningen die we gebruiken zijn specifiek toegespitst op elke individu. Dit geeft de vocalist een precies en begrijpbare inzicht om de fysieke wijziging(en) qua stemgebruik te ervaren. Door deze fysieke veranderingen eerst te begrijpen volgt het hoorbare resultaat sneller.

We willen dat onze vocalisten een top muzikaal gehoor ontwikkelen. Dit komt vooral van pas om verschillende muziekstijlen te leren zingen, om harmonieën te leren te horen/maken en uiteraard ook voor de totale muzikalen ontwikkeling. Door het fysiek en spier gerelateerd te leren ervaren van je stem maak je ook de verbindingen met je gehele lichaam. Dit leidt er toe dat het spiergeheugen en de coördinatie van het stemgebruik getraind wordt en leidt tot een stem die betrouwbaar is op het podium en in de studio.