VOCAL COACHING & PRODUCTIE

Vocal Coach

Auditievoorbereiding

De meest voorkomende redenen voor het werken met een Vocal Coach zijn ter voorbereiding op een auditie of op een studio-opname. Ik ben zeer vertrouwd met de huidige trends en verwachtingen voor audities in de muziek-, theater- en Tv-industrie. Ik kan je helpen om je zelfverzekerd en voorbereid te voelen voorafgaand en tijdens uw professionele audities.

Begeleiding

Het is mogelijk om tijdens een vocal coaching sessie begeleid te worden op de piano. Ook is het mogelijk om begeleid te worden op een verscheidenheid van andere instrumenten. Daarnaast maak ik gebruik van de allernieuwste muziek- en computertechnologie voor vocalisten die behoefte hebben om de opgenomen tracks te gebruiken voor hun songs.

Acteren en zangtechniek

Een combinatie van acteren en het werken aan zangtechniek is ook mogelijk in een vocal coaching sessie. Dit is echter afhankelijk van de behoeften van de vocalist. Sommige vocalisten willen vooral veel technische feedback. Sommigen willen gewoon hun muziek doornemen om er zeker van te zijn dat hun muzikaliteit op het hoogst mogelijke niveau is te ontplooien. Of ik nu acteer of zangtechnische op- en aanmerking geef, of niet, ik geloof in het hebben van een positieve en creatieve omgeving voor mijn vocalisten om hun materiaal verder te ontwikkelen. Alle feedback die ik geef als vocal coach is eerlijk en constructief. Het doel is je te helpen om de meest technisch goede en zelfverzekerde auditie neer te zetten. Ik geloof in het helpen om je beste en meest waarachtige prestaties te ontdekken. Het is leuk om samen hier aan te werken, in tegenstelling tot slechts geregisseerd te worden door de coach. Dit leidt gewoonlijk tot het meest organische en ook het meest artistieke resultaat.

Microfoontechniek

Het is zeker een kunst om met behulp van de microfoon te zingen. Hoewel microfoons, en ook hun bijbehorende techniek, variëren per situatie, beschikt de zangstudio over diverse microfoons en kan ik je de basisprincipes van hoe ze effectief te gebruiken tijdens je opnamen en live-optredens.

Vocal Producer

Studio voorbereiding

Veel van mijn klanten zijn artiesten die met de voorbereiding bezig zijn van studio opnamen. Of het zijn acteurs of zangers die bezig zijn een demo samen te stellen. Vocal Coaching is mogelijk zowel tijdens als voorafgaand aan studio opnamen. In de studio ben ik werkzaam als Vocal Coach en/of Vocal Producer. Ter voorbereiding op studio opnames werken we technisch en stilistisch aan het materiaal zodat de studio opnamen zelf zo efficiënt mogelijk benut kan worden en de nadruk bij de performer op de performance kan komen te liggen.

In de studio

Vocal Productie is een speciaal expertise gebied. Als producer kun je er voor kiezen om een Vocal Producer in je budget op te nemen. Deze kan sterk bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van de uiteindelijke vocalen van de klant, wat resulteert in een grotere klanttevredenheid en mogelijkheden voor commercieel succes. Waarom het inhuren van een Vocal Producer belangrijk is:

  • Te vaak wordt het merendeel van het budget en de creatieve energie die beschikbaar is in de instrumentale tracks van een opname project gestopt. Daarna worden, bijna als een bijzaak, de vocalen (snel) opgenomen. Terwijl het om deze vocalen draait om een artiest en/of song te verkopen!;
  • Het is gemakkelijk om de talkback knop in de control room in te drukken en tegen de vocalist te zeggen:”zing dit stuk met meer passie!”, “je zit onder de toon”, “je stem klinkt dun en zwak”, “ik geloof het nog niet”, enz. De arme vocalist kan emotioneel worden overgelaten, fysiek en vocaal uitgeput (doordat eerder genoemde opmerkingen er meestal toe leiden dat de vocalist harder gaat zingen!) en het vertrouwen verliezen. Het vereist een Vocal Producer om je te vertellen hoe je deze problemen kunt oplossen en het beste de vocalist op de opname kunt vastleggen;
  • Een Vocal Producer kan helpen om de beschikbare tijd en middelen zo effectief mogelijk te benutten en het totaal aan mogelijkheden van de vocalist en de beschikbare apparatuur aan te spreken en te benutten;
  • Simpel gezegd: je hebt een Vocal Producer nodig wanneer je de beste vocale prestaties wilt vastleggen. Ook professionele artiesten moeten kunnen vertrouwen op betrouwbare feedback vanuit de controlekamer. Het is zeldzaam dat een lid van het opnameteam over de kennis van een Vocal Coach/Producer beschikt.